DADES GENERALS DE LA UBICACIÓ DEL RECORREGUT I DE LA FINCA
L'itinerari proposat és un recorregut circular d'uns 4.290 metres de longitud per pistes forestals de terra i d'una durada aproximada d'una hora i 45 minuts.
La totalitat del recorregut és dins la finca forestal El Mataró de Cerdans, que data del segle XII i que ha desenvolupat la mateixa activitat al llarg de 25 generacions. En la seva major part se situa dins el municipi d'Arbúcies, comarca de la Selva, i una petita part a Espinelves, comarca d'Osona. El 90% de la finca es troba dins el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.
Les dades forestals de la finca són les que podrem veure al llarg del recorregut. És gestionada seguint les directrius del Pla tècnic de gestió i millora forestal (PTGMF) número 01645, que porta a terme l'empresa familiar FOAGMA (Forest-Agrico El Mataró).
La finca inclou uns 4 quilòmetres de carreteres principals i uns 50 quilòmetres de camins secundaris i de desembosc, amb sòls de textura sorrenca, formats bàsicament per sauló. Està situada íntegrament entre la cota mínima de 560 metres i la màxima de 1.065 metres sobre el nivell del mar.
Al llarg del recorregut podrem veure:
– Unes 70 espècies arbòries, amb un cartell per a cada una.
– 6 plafons descriptius al costat de les diferents tipologies forestals que inclou la finca: la sureda, els riberals o arbres de ribera, la perxada de castanyer, l'alzinar, la fageda i les plantacions de coníferes.
– 6 plafons descriptius amb parades informatives: «Dades generals de la ubicació del recorregut i de la finca», «Panoràmica del massís del Montseny», «L'alzina d'El Mataró», «L'ermita de Sant Cristòfol de Cerdans», «Panoràmica de la vall d'Arbúcies» i «La carbonera i la barraca del bosquerol».
Passarem pel costat de la casa pairal El Mataró de Cerdans, on hi ha una petita serradora i es fa la primera transformació dels productes fusters de la finca, sobretot el castanyer.
Finalment, visitarem l'escola del bosc El Corral del Mataró, una antiga masoveria de pagès pertanyent a la mateixa finca que als anys noranta es va restaurar com a casa de colònies i aula de natura amb la finalitat de donar a conèixer sobre el mateix terreny el treball diari de la gent que hi viu i que en viu, així com tot allò relacionat amb el bosc.